Кламер БГ - Новини: Белгия очаква взрив на престъпността с отпадането на границите за българи и румънци

Белгия очаква взрив на престъпността с отпадането на границите за българи и румънци

България

|
Пет, 24 Ян 2014г. 13:55ч.
Белгия очаква взрив на престъпността с отпадането на границите за българи и румънци

Белгия е изправена пред очакван взрив на престъпността в следващите години с отпадането на границите за българи и румънци, съобщават местните медии, като се позовават на "наблюдатели".

Оценката е свързана с оповестяването на данни пред Федералния парламент от министъра на вътрешните работи Жоел Милке, която е съобщила, че всеки трети грабеж в страната е дело на чужденци. Сред заподозрените в престъпление имигранти "лъвският дял" (60 процента) принадлежи на граждани на страните от Източна Европа.

Според цитираните данни в числото на уличените в обири чужденци преобладават румънците (32 на сто), албанците (7 процента), както и сърби, а с по-малък дял са българите, поляците и литовците, за които не се посочва точен брой.

През миналата година са били открити 341 преписки за обири, дело на чужденци, по които са уличени 1423-ма извършители. През 2012 г. в страната са били извършени 75 268 обира, сочи статистиката.

Полицията и правосъдието в Белгия се затрудняват да се справят с бандите обирджии, пристигнали от Източна Европа, пише в информациите, цитиран от БТА.

Нерядко в дейността на чуждестранните престъпни групи участват деца, които избягват наказателно преследване.

Според криминалиста Брис дьо Рюве пристигналите в Белгия източноевропейци бързо установяват, че не е лесно да намерят добре платена работа и затова често се обвързват с криминалните среди.

В държавите, откъдето идват, равнището на престъпността спада и това е лесно обяснимо - престъпниците са дошли да действат в Белгия.

mediapool.bg