Кламер БГ - Новини: Без нови срокове за избор на главен съдебен инспектор

Без нови срокове за избор на главен съдебен инспектор

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 18:17ч.
Без нови срокове за избор на главен съдебен инспектор

Управляващите от БСП и ДПС отхвърлиха в сряда предложението на ГЕРБ за нов срок за издигане на

кандидати за главен съдебен инспектор. Така по време на заседанието на правната комисия в сряда стана ясно, че съдия Веселина Тенева ще продължи да бъде единствен кандидат за позицията, въпреки съмненията около имотните сделки на семейството й.

Предложението на ГЕРБ бе срокът да се удължи до 31 януари, въпреки че той изтече на 29 декември. Данаил Кирилов (ГЕРБ) мотивира идеята с аргумента, че първият срок от 9 дни, от които само два са били работни, е бил твърде недостатъчен. Той допълни, че за това време е нямало как да се намери кандидат, той да се съгласи да бъде номиниран, да бъде проверен и да се формира обществена подкрепа около него.

Мая Манолова (БСП) каза от своя страна, че юридически е невъзможно да се удължи срок, който вече е изтекъл. С този основен мотив управляващите отхвърлиха предложението на ГЕРБ. От “Атака” се въздържаха.

Мая Манолова обаче каза и други неща. Тя призна, че досегашният главен съдебен инспектор Ана Караиванова продължава да изпълнява функциите на главен съдебен инспектор на “ръба на закона и конституцията”. Нейният мандат изтече преди повече от година.

Манолова допълни, че прекратяването на сегашната процедура би било лош сигнал към Брюксел и българските магистрати. Тя нападна всички критици на кандидатурата на Веселина Тенева. Според нея единствената цел на тези, “които са разпънали на кръст професионалиста с безупречна репутация съдия Веселина Тенева”, е да “рушат имиджа на институциите”.

В тази група Манолова постави и ресорните неправителствени организации, които критикуваха процедурата за издигане на Тенева, както и изразиха съмнения около фигурата й. “Общественият интерес не представлява предубежденията на няколко организации”, каза депутатът от БСП и заместник-председател на Народното събрание.

Тя изрази съмнения, че дори и да се даде нов срок за издигане на кандидати, някой би се съгласил да участва, защото всички магистратите виждат на каква атака се поставя всеки дръзнал да опита.

Явор Нотев (“Атака”) каза, че ще гласува “въздържал се”, защото “всяко състезание с един кон би събудило съмнения”, но и приема аргументите, че няма как да се продължи един вече изтекъл срок.

mediapool.bg