Кламер БГ - Новини: Башар Асад смята да се кандидатира за нов президентски мандат

Башар Асад смята да се кандидатира за нов президентски мандат

Свят

|
Пон, 20 Ян 2014г. 12:40ч.
Башар Асад смята да се кандидатира за нов президентски мандат

Сирийският президент Башар Асад обяви, че с "голяма вероятност" ще се бори за нов президентски мандат. "Мисля, че нищо не ми пречи да се кандидатирам и ако обществото го иска, няма да се поколебая и секунда да го направя", обяви Асад в ексклузивно интервю за АФП, цитирано от БТА.

Сирийският президент е говорил пред френската информационна агенция в неделя в Народния дворец в Дамаск три дни преди конференцията за бъдещето на Сирия, която ще

започне в сряда в Монтрьо в Швейцария.

Изявлението на Асад бе направено в момент, в който сирийската опозиция настоява конференцията, наречена "Женева 2", да приключи с оттеглянето му от власт. Башар Асад, който е на 48 години, е на власт от юли 2000 г., след като наследи баща си Хафез Асад, ръководил страната 30 години.

В отговор на въпрос за легитимността на сирийската опозиция, той категорично отхвърли възможността тя да представлява по законен начин сирийския народ, защото била създадена от чужди тайни служби.

"Те идват на границата за половин час и после си тръгват. Как тогава могат да станат членове на правителството? Как един министър може да изпълнява задълженията си отвън? Това са напълно нереалистични идеи. Все едно, че става дума за шега", каза Асад, визирайки факта, че сирийската опозиционна коалиция обикновено провежда заседанията си в Истанбул и че голяма част от лидерите й не са в Сирия.

Башар Асад подчерта, че неговата армия е постигнала напредък в сраженията с бунтовниците, които нарече "терористи".

"Можем да твърдим, че сме постигнали напредък в борбата срещу тероризма, но това не означава, че победата ще дойде скоро. Този род битки са сложни, не е лесно да се водят и изискват много време", подчерта той. Асад предупреди, че ако неговият режим, т.е. "Сирия изгуби битката", то хаосът ще обхване целия Близък изток.

Сирийският президент коментира предстоящата конференция за страната с твърдението, че първият приоритет на форума трябва да бъде борбата срещу тероризма, докато основното искане на опозицията е Асад да се откаже от президентския пост.

"Конференцията трябва да приключи с ясни резултати за борбата срещу тероризма. Това ще бъде най-важният резултат от тази конференция. Всеки политически резултат, който няма да

включва борбата срещу тероризма, няма да има никаква стойност", заяви президентът на Сирия.

Според него не може да се прави разлика между бунтовници и джихадисти в Сирия.

"Ние сме изправени пред една единствена страна - екстремистки терористични организации", каза Асад.

От две седмици джихадистите и бунтовниците водят ожесточени сражения в Сирия, припомня Франс прес. Асад, който живее в Дамаск със съпругата и трите си деца, подчерта, че никога не е мислил да напусне страната си.

"Бягството не е вариант в този случай. Трябва да бъда в първите редици на защитниците на родината. Това е единственият възможен сценарий от първите дни на кризата", каза той.

Асад настоя, че сирийската държава не е извършвала никакви кланета в Сирия от началото на войната, докато бунтовниците извършват убийства навсякъде.

"Сирийската държава защитава винаги гражданите си. Видеозаписите и снимките потвърждават, че терористите извършват кланета. Няма никакви документи, които доказват, че сирийското правителство е извършило убийства от началото на кризата досега", обясни той.

Асад говори и за трибунала Харири, който съди четирима членове на Хизбула, заподозрени за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири, предаде Франс прес.

Процесът започна миналата сряда в Хага. Четиримата заподозрени отсъстваха, въпреки че са обект на издирване по силата на международна заповед за арест. Самата Хизбула отказва да сътрудничи на специалния трибунал, за който твърди, че е политизиран. Според Асад този трибунал е създаден, за да се упражнява натиск върху Хизбула в Ливан, тъй като нямало никакви осезаеми доказателства за замесването й в атентата срещу Харири.

Асад използва възможността, че говори пред френската информационна агенция, за да разкритикува остро Франция и я обвини, че е васал на Катар и на Саудитска Арабия в замяна на петродолари.

"Франция стана васал, който изпълнява политиката на Катар и на Саудитска Арабия. Ето как петродоларите могат да накарат някои западни лидери, по-конкретно във Франция, да разменят принципите на Великата френска буржоазна революция срещу няколко милиарда долара", каза в края на интервюто си Асад.

mediapool.bg