Кламер БГ - Новини: Турция ще строи нова военна база в Черно море

Турция ще строи нова военна база в Черно море

Балкани

|
Вт, 11 Дек 2018г. 10:23ч.
Турция ще строи нова военна база в Черно море

Турция ще направи нова военноморска база на източното крайбрежия на Черно море, съобщи турският вестник "Миллиет", цитиран от БГНЕС.

Новият военен обект ще се намира в района на селището Сюрмене, на 40 км от град Трабзон. Очаква се, че във военната база ще служат 400 военнослужещи и ще работят около 200 цивилни лица.

Изданието отбелязва, че Анкара е предприела тази стъпка след новината за намеренията на САЩ да изпратят в акваторията на Черно море свои военни кораби. Вашингтон ще предприеме тези действия след инцидента в Керченския проток, при който Русия задържа три украински бойни кораба и техните екипажи. Това стана на 25 ноември.

На 24-мата задържани украински моряци бяха повдигнати обвинения в незаконно пресичане на руската граница, по които може да бъдат осъдени на до 6 години затвор. Украинските власти отрекоха обвиненията и въведоха военно положение в граничните области

В момента Турция разполага с 8 военноморски бази в четирите морета, с които граничи. Това са Средиземно, Черно, Мраморно и Егейско море.

Преди дни премиерът Бойко Борисов коментира, че няма искане за военен кораб от САЩ в Черно море.

Късно в понеделник вечерта руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са обсъдили по телефона провокацията на украинските власти в Черно море, проблемите на сирийското помирение и намеренията на американската администрация да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действия. Това съобщи пресслужбата на Кремъл.

"Продължи обсъждането на обстановката, създала се в резултат на нарушаването на държавната граница на Русия от украински кораби. Изразен е взаимен интерес да не се допусне ескалация на напрежението в акваторията на Азовско и Черно море и за урегулиране на проблемите, появили се в резултат на провокативните действия на украинските власти", се казва в съобщението.

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт добави, че "в центъра на внимание на разговора е била обстановката в Керченския проток". "Канцлерът е подчертал, че са необходими мерки за осигуряването на безпроблемно преминаване на кораби", добави той. Меркел се е обявила също така за освобождаването на задържаните украински моряци.

Щефен Зайберт допълни още, че руският президент и канцлерката са разговаряли и за бъдещето на транзита на руския природен газ през Украйна след 2019 г. "Президентът и канцлерът, освен всичко друго, обсъдиха и транзита на руски газ през Украйна след 2019 г.", каза той.

От Кремъл съобщиха, че по време на разговора двамата лидери са засегнали и сирийската криза. "Отбелязан е приоритетния характер на задачата за развитие на междусирийския диалог и създаването на Конституционен комитет", съобщиха о пресслужбата. "Лидерите също така размениха мнения за стратегическата сигурност във връзка с намерението на САЩ да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег", заявиха от Кремъл.

Разговорът се е състоял по инициатива на Берлин. Путин и Меркел са се договорили да продължат контактите на различни нива, се казва още в съобщението.

mediapool.bg