Кламер БГ - Новини: Трети парламентарни избори може да има в Гърция

Трети парламентарни избори може да има в Гърция

Балкани

|
Четв, 08 Юни 2023г. 12:13ч.
Трети парламентарни избори може да има в Гърция

Лидерът на

Лидерът на дясноцентристката гръцка партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис обяви, че в страната ще има трети за тази година избори през август, ако на вота, насрочен за 25 юни, партията му не получи абсолютно мнозинство, предаде БТА.

"Доколкото съм изключил категорично всякакво взаимодействие с партиите и партийките вдясно от "Нова демокрация", един такъв сценарий закономерно би ни отвел на избори през август. Нека не се лъжем", каза бившият премиер пред държавната телевизия ЕРТ.

На въпрос кой ще носи отговорността, ако се стигне до подобно развитие, Мицотакис заяви, че лявоцентристката ПАСОК, която зае третото място на изборите на 21 май, е изключила възможността за съставяне на правителство с "Нова демокрация" и по-конкретно с него самия като премиер.

Мицотакис отново обвини лидера на опозиционната лява партия СИРИЗА Алексис Ципрас, че повторните избори тази година са резултат от "каприза" му да наложи за тях обикновената пропорционална избирателна система, което струва на Гърция стотици милиони евро за провеждането на повторни избори.

Лидерът на "Нова демокрация" изрази увереност, че партията му ще постигне убедително абсолютно мнозинство на изборите на 25 юни, които ще се проведат по друга избирателна система, която дава допълнителни места на първата сила.

На предишните избори в края на май "Нова демокрация" получи над 40 процента от гласовете – с 20 пункта повече от втората СИРИЗА. Макар че този резултат я остави с пет гласа под абсолютното мнозинство, ако тя го повтори и на изборите на 25 юни, това вероятно ще ѝ позволи да състави самостоятелно правителство.

Мицотакис обаче предупреди, че ако в следващия парламент влязат седем партии, а не пет, както в предишния, което определи като "вероятен сценарий", летвата за постигане на абсолютно мнозинство се вдига.

"Това означава, че нямаме безкрайни възможности за маневри, нито че може абсолютното мнозинство да се смята за даденост, както твърдят някои", отбеляза Мицотакис.

Парламентът, избран на 21 май, беше разпуснат само ден след свикването си, след като партиите, класирали се на първите три места - "Нова демокрация", СИРИЗА и ПАСОК, отказаха да предложат правителство.

mediapool.bg