Кламер БГ - Новини: Сърбия потъна в траур, лекари се борят за оцелелите при стрелбата

Сърбия потъна в траур, лекари се борят за оцелелите при стрелбата

Балкани

|
Четв, 04 Май 2023г. 12:54ч.
Сърбия потъна в траур, лекари се борят за оцелелите при стрелбата

Хиляди се поклониха пред паметта на жертвите Снимки: ЕПА/БГНЕС

Сърбия потъна в траур след като в сряда 13-годишен ученик застреля 8 деца и охранителя в училище в Белград.

Лекари се борят за живота на ранените шест деца и учителка по история. По последни данни те вече са в стабилно състояние.

В северозападната ни съседка е обявен траур в памет на невръстните жертви до неделя.

Хиляди граждани се събраха в сряда вечерта пред училището в центъра на сръбската столица, предаде "Блиц".

В пълна тишина дошлите почетоха паметта на убитите. Те поднесоха цветя, запалиха свещи и оставиха плюшени играчки.

Хора се събраха и на близкия площад "Цветни търг".

Да почетат паметта на жертвите бяха дошли родители с децата си, младежи, ученици, потресени от случилото се.

Гражданите спонтанно се отправиха на шествие до Министерството на образованието и скандираха "Оставка", допълва сръбската редакция на телевизия "Ен1" (N1).

Момчето - Коста Кецманович, което стреля в училището "Владислав Рибникар" в центъра на Белград, е задържано.

Той е дете на разведени родители.

Живеел е с баща си, който е уважаван лекар. Родителите на детето са задържани, защото са позволили достъп до касата, където са съхранявани оръжията, с които е извършена стрелбата.

Според сръбски медии бащата е водил сина си на стрелбище и го е учил да стреля.

Двамата са ходили и на лов.

Момчето дошло в учебно заведение в сряда с два пистолета и коктейли Молотов. Шефът на белградската полиция Веселин Милич каза, че тийнейджърът е планирал нападението.

Намерен е списък, който Коста е подготвял още от миналия месец. Все още не е потвърдено дали всички убити деца са фигурирали в списъка.

По първоначална информация сред жертвите има и ученици, които не са от класа на Коста Кецманович.

Лекарите се борят за живота на ранените

Лекарите продължават да се борят за живота на ранените при стрелбата.

От шестте деца, приети в болница, две са в критично състояние. Това са момиче с тежка травма на главата, и момче с гръбначна травма, простреляно във врата и гърдите.

Обявена е акция за кръводаряване за пострадалите. Тя започна още в сряда, продължава и днес.

Най-голяма нужда има от кръвна група 0.

Младежът ще бъде настанен в психиатрия

Тийнейджърът няма да бъде подведен под отговорност, защото още няма навършени 14 години.

Той ще бъде настанен в писхиатрична клиника, каза сръбският президент Александър Вучич.

Адвокатът на баща му Ирина Борович съобщи, че Коста се намира във Военномедицинската академия в Белград за тестове, с които ще се установи дали е приел незаконни вещества, предаде "Танюг".

Министърът на образованието съобщи, че стрелецът е бил жертва на насилие, но все още не е ясно от кого и колко време е продължило. Коста е заеквал и децата му се подигравали. По тази причина е бил преместен в нов клас.

Разминават се версиите дали тормозът върху Коста е бил еднократен акт или постоянно. Има един докладван случай в полицията, съобщиха сръбските власти вчера.

Психолози помагат на учениците

Психолози и психотерапевти анализират случая. Според тях животът в училището няма скоро да бъде нормализиран.

Президентът на Психологическата асоциация на Сърбия и училищният психолог Марина Недейин Симич обясни за "Данас", че повечето учители и сътрудници са преминали обучение за интервенция при психологическа криза, което включва и това, и че всяко дете със сигурност ще се нуждае от психологическа подкрепа.

"Дружеството на психолозите на Сърбия има инициатива и ние се опитваме да се организираме да осигурим телефон, на който да предоставим помощ и на други родители, защото всички са уплашени, да можем да помогнем. Деца и учители, които са станали свидетели на трагедията, ще имат психологически травми. Децата имат нужда от много повече помощ, предполагам, че от училището са реагирали адекватно, като малко са успокоили децата, поговорили са. Важно е те да извадят от себе си тези основни емоции на ужас, страх, шок, неверие, може би всичко е там", каза Симич.

Децата според него трябва да се махнат от средата, в която се е случила трагедията.

"Вярвам, че дори в сътрудничество с Министерството на образованието, училищната администрация и всички служители се опитват да направят всичко възможно в интерес на децата", заяви Симич.

По думите му е въпрос на организация дали психологическата помощ за децата ще се окаже на ниво училище или министерство - съответно здравно и образователно.

Президентът Вучич предложи законодателни промени

В изявление сръбският президент Александър Вучич съобщи, че ще предложи на правителството да разгледа промяна на възрастта за носене на наказателна отговорност от 14 на 12 години, съобщи РТС.

Вучич предлага в следващите две години да се въведе мораториум за притежаване и носене на оръжие, както и да се извърши ревизия на всички издадени разрешителни за притежаване на оръжие.

Той предлага и извършване на контрол на начина на съхранение на оръжие и специално да се контролира дали оръжието се съхранява отделно от мунициите.

Вучич предлага въвеждане на контрол на стрелбищата в Сърбия и достъпа на малолетни лица.

"Какво прави дете в стрелбище и как е възможно да стреля в стрелбище", каза Вучич. Той отбеляза, че част от проблема е семейството на детето.

Президентът предлага и определяне на наказателна отговорност за лица, които дават достъп на малолетни лица до огнестрелни оръжия.

"Една от новите мерки ще бъде да имаме още повече полицаи в училищата", каза още Вучич.

mediapool.bg