Кламер БГ - Новини: Сръбска активистка е глобена за поругаване на паметта на военнопрестъпника Ратко Младич

Сръбска активистка е глобена за поругаване на паметта на военнопрестъпника Ратко Младич

Балкани

|
Четв, 05 Окт 2023г. 12:35ч.
Сръбска активистка е глобена за поругаване на паметта на военнопрестъпника Ратко Младич

Аида Чорович хвърля яйца по стенописа на Ратко Младич върху блок в Белград през 2021 г. Сн. ЕПА/БГНЕС

Сръбската активистка Аида Чорович е призната за виновна за "нарушаване на обществения ред и мира" в Сърбия заради хвърлени яйца по стенопис, посветен на осъдения за военни престъпления Ратко Младич. Случаят е от ноември 2021 г. в Белград. За решението на съда съобщи потърпевшата в профила си във "Фейсбук".

Аида Чорович е осъдена да плати глоба от 100 000 динара (около 850 евро) в рамките на 15 дни след влизане на присъдата в сила. Освен това тя трабва да поеме и всички разноски по наказателното дело от 4000 динара (около 34 евро).

Чорович казва, че е получила решението на съда във вторник и въобще не е била изненадана от него.

По думите й по време на управлението на сръбския президент Александър Вучич страната й се е превърнала в "затвор и убежище", в което всички видове престъпници, убийци и "всякаква измет" имат всички възможни защити, а всички останали са оставени на произвола.

"Начертах своя път преди много време, не знаех колко ще ми струва, но ако можех да се върна назад, винаги бих избрала същия път", казва Чорович.

По думите й целта е да бъдат сплашени гражданските активисти и независимите медии в Сърбия. Това е демонстрация на сила, която иска да покаже на другите, че трябва да мълчат, смята Чорович. Тя казва, че натискът няма да я уплаши или обезсърчи, защото тези, които го оказват, се страхуват повече от нея.

Присъдата за "разстрела" на стенописа на Ратко Младич идва в момент, когато Милан Радойчич, който бе арестуван за нападението в Северно Косово срещу албански полицаи, и Зоран Марянович, осъден за убийството на жена на 40 години, бяха освободени от ареста.

По този повод Аида Чорович коментира пред "Ал Джазира", че това е най-яркият образ на Сърбия - престъпниците са пуснати, а примерните граждани, които желаят на всички добро, са наказани.

mediapool.bg