Кламер БГ - Новини: "Северна Македония" – за това име са се разбрали Скопие и Атина

"Северна Македония" – за това име са се разбрали Скопие и Атина

Балкани

|
Ср, 30 Май 2018г. 14:17ч.
"Северна Македония" – за това име са се разбрали Скопие и Атина

"Северна Македония" е най-вероятното име, за което външните министри на двете страни Никола Димитров и на Гърция Никос Кодзияс са се договорили при последната си среща. Това съобщава македонската телевизия "Телма", която се позовава на дипломатически източници.

Двамата министри са одобрили и конкретен план от 11 точки за окончателно решаване на спора за името. Планът се очаква да бъде одобрен от премиерите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас в телефонен разговор. След това двамата министър-председатели ще организират среща в Преспа, на която официално ще представят споразумението.

"Появява се перспектива за решаване на спора за името.

Преговорите водим и продължихме да водим с чувство за отговорност и патриотизъм. Но и с решителност и вяра в нуждата от намиране на решение", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в реч пред годишното общо събрание на Федерацията на предприятията в Гърция.

Македонският премиер Зоран Заев заяви oт своя страна пред журналисти в Скопие, че все още няма окончателен договор с Гърция за името на Македония, но отбеляза, че и двете страни са близо до намиране на решение на дългогодишния спор.

Това е поредното име, което се спряга в дългогодишния спор между двете държави за името. Преди това имаше сближаване на позициите и по "Илинденска Македония", но гръцките партии го отхвърлиха. За началото на юни в Гърция се организират отново многохилядни протести, тъй като опозиционните партии не приемат в новото име да влиза под каквато и да е форма "Македония".

В същото време македонците са готови на компромиси и търсят бързо решение, тъй като се надяват на срещата на върна на ЕС в края на юни да получат покана за начало на преговори.

Македонската агенция МИА съобщи, че все още са открити всички възможни опции за решение на името на Македония. Според високопоставени източници от македонското правителство нито едно име от предложените не е фаворизирано и все още се разговаря.

Гръцки медии, цитирани от БГНЕС, твърдят, че договореният план предвижда на 8 септември в Скопие да се проведе референдум за одобрение на новото име.

Според дипломатически източници се очаква на срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни Македония да получи дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС, а на 11 юли в Брюксел страната ще получи и официална покана за членство в НАТО по време на срещата на върха на Северноатлантическия пакт.

Освен към името обаче Гърция има претенции и към македонската конституция, която според нея допуска присъединяване на съседни територии. Затова след референдума в Македония ще се прокарат и поправки в основния закон на Македония и едва тогава споразумението ще бъде внесено и в гръцкия парламент за ратификация.

Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.

mediapool.bg