Кламер БГ - Новини: Море от протестиращи срещу насилието блокира Белград (видео)

Море от протестиращи срещу насилието блокира Белград (видео)

Балкани

|
Съб, 13 Май 2023г. 08:29ч.
Море от протестиращи срещу насилието блокира Белград (видео)

Десетки хиляди протестираха в Белград срещу насилието Сн. ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди изпълниха улиците на сръбската столица Белград в петък вечерта. Те се включиха в протеста "Сърбия срещу насилието", организиран от опозицията след двете масови стрелби довели до смъртта на 17 деца и младежи.

Това е най-големият протест в балканската държава през последните 10 години, отбелязва "Би Би Си".

Протестът в петък вечерта бе вторият за тази седмица след двата кървави инцидента в Сърбия. Той беше значително по-масов от този в понеделник, отбелязва агенция МИА.

Недоволните се събраха пред сградата на Народната скупщина (Народното събрание – бел. ред.) в Белград. Сред морето от хора бяха и лидерите на опозицията, организирали протеста, - Сърджан Миливоевич от Демократическата партия, Вук Йеремич - председателят на Народната партия, Мирослав Алексич – шеф на парламентарната група на Народната партия, Александър Йованович Чута - депутат от "Длъжни сме-Заедно" и други.

Исканията на протестиращите

Те представиха исканията, които се очаква да бъдат разгледани на извънредната сесия на сръбския парламент на 18 май. Тогава ще се обсъди ситуацията в страната след двете масови стрелби.

Опозицията настоява за оставките на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич и директора на Агенцията за сигурност и информация Александър Вулин.

Искат и оттеглянето на целия Регулаторен орган за контрол на работата на медиите (СЕМ - бел. ред). Според опозицията регулаторният орган е отговорен за пропагандиране на насилие, агресия и безнравственост по телевизии с национална честота.

Опозицията настоява и за отнемането на националните честоти на телевизиите "Пинк" (Pink) и "Хепи" (Happy), както и за забрана на печатни медии пропогандиращи насилие.

Пред агенция МИА един от участниците в протеста казва, че не вярва, че нещо ще се промени, но не може да седи вкъщи и да бездейства срещу безобразията.

Депутатът Александър Йованович Чута заяви, че този път политиците не са на преден план и е било договорено черното знаме "Сърбия срещу насилието" да бъде носено от гражданите, а политиците да са на заден план.

"Целта вече е постигната, защото днес председателят на Народното събрание Владимир Орлич каза на депутатите от опозицията, че каквото поискат ще изпълнят", каза Чута.

Блокада на моста "Газела"

В един момент колоната от десетки хиляди граждани в протестното шествие тръгна от Народното събрание по булевард "Милош Велики" и стигнаха до моста "Газела" и част от международната магистрала, които бяха блокирани за два часа.

Хората скандираха "Вучич, махай се" и "Оставка". На един от транспарантите пишеше: "Включи си мозъка, изключи "Пинк" (сръбска телевизия – бел. ред)".

"Това е непоносимо. Толкова глупости, толкова несправедливост и наглост са непоносими и не могат да продължат", каза пред "Данас" един от протестиращите Мирко Филипович.

Министърът на транспорта Горан Весич заяви, че блокирането на моста "Газела" е незаконен акт и криминално престъпление.

"Блокирането на моста спря движението по нашия най-важен международен транспортен коридор. През "Газела" на ден преминават 128 000 автомобила, както и 1351 автобуса по осем линии на градския транспорт, в които се превозват почти 200 000 души. Остро осъждам действията на онези, които блокираха моста", каза Весич.

mediapool.bg