Кламер БГ - Новини: Италия е рай за бегълците, осъдени за корупция в Румъния

Италия е рай за бегълците, осъдени за корупция в Румъния

Балкани

|
Четв, 04 Май 2023г. 13:38ч.
Италия е рай за бегълците, осъдени за корупция в Румъния

Дариус Вълков напуска централата на антикорупционната прокуратура, след като е разпитан през 2015 г. Снимка: Аджерпрес

Бившият финансов министър на Румъния Дариус Вълков се присъедини към "семейството" на румънските бегълци от правосъдието, които се установиха в Италия, за да не влязат в румънски затвор.

Италия се е превърнала в рай за бегълците, осъдени за корупция в Румъния, отбелязаха медии в Букурещ, след като тази седмица Дариус Вълков не бе открит на адреса си, за да бъде арестуван и отведен за изтърпяване на присъда от 6 години затвор.

Румънската полиция го обяви за издирване, а след това на негово име бе издадена и европейска заповед за арест.

Във вторник Върховният касационен съд осъди окончателно бившия финансов министър в правителството на социалдемократа Виктор Понта за търговия с влияние и пране на пари. Съдебният процес продължи осем години.

Дариус Вълков бе намерен за виновен за вземане на подкуп от милион и половина евро, за да урежда обществени поръчки в окръг Олт (Южна Румъния) в качеството си на кмет на град Слатина. С голяма част от тази сума Вълков е купил над 120 произведения на изкуството, затова случаят придоби известност като "делото с картините".

Дариус Вълков бе министър на финансите в периода 15 декември 2014 г. - 15 март 2015 г. Избиран е два пъти за кмет на град Слатина (през 2004 г. и 2008 г.), както и за сенатор от редиците на Социалдемократическата партия.

В правителството на Виктор Понта първо бе министър, отговарящ за бюджета, а след това – финансов министър. Подаде оставка, след като Националната дирекция за борба с корупцията му повдигна обвинения в пране на пари и търговия с влияние.

Докато съдебните дела срещу Вълков бяха връщани, преразглеждани и обжалвани, той бе икономически съветник в правителството на Виорика Дънчила (2018 - 2019 г.). Вълков бе смятан за близък до някогашния "силен човек в Румъния" - тогавашният лидер на социалдемократите Ливиу Драгня, който вече излежа една присъда за корупция.

Кюлчета злато, картини зад фалшиви стени и гробища…

Разследването срещу Вълков разкри шокиращи данни. Румънските медии преливаха от информации къде и как са намерени доказателства за взетите от Вълков подкупи.

Прокурори откриха в сейф десетки хиляди долари, три кюлчета злато, картини на Реноар, Пикасо, Анди Уорхол и бележити румънски художници, като Николае Тоница, Корнелиу Баба и Николае Григореску.

Прокурорите обявиха, че са намерили картини у четирима приятели на Вълков, скрити зад фалшиви стени. Повечето от произведенията на изкуството били купени на търгове в чужбина.

В медиите се появиха и скандални информации, които обаче не бяха потвърдени от антикорупционната прокуратура. Според тях Вълков държал скрити пари в ковчези в гробище в Слатина, а също и картини. Според други информации той се срещал на гробища с лица, които му предавали подкупите в найлонови пликчета.

Дариус Вълков отрича тези твърдения, а веднъж дори разказа в ефир виц за себе си и Ливиу Драгня, който преди да излежи присъда по обвинение във фиктивни назначения, имаше условна присъда за изборни машинации: Двама мъртъвци в гробището чуват шум в 6 сутринта. Учуден, единият пита другия какво става, а той му отговаря: "Стой спокойно, Вълков е, крие си картините". Първият, успокоен, коментира: "Ох, как се изплаших, помислих, че е Драгня да ни води да гласуваме".

"Търси се"

Румънската полиция обяви в сряда за издирване Дариус Вълков, чийто постоянен адрес е в град Слатина, и друг бивш кмет на града – Минел Прина, който бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор като съучастник на Вълков по същото дело, съобщи Аджерпрес.

Прина също не бе открит за изтърпяване на присъдата, докато двама бизнесмени от окръг Олт - Константин Томеску и Богдан Тимофте, се предадоха в полицията, за да бъдат отведени в затвор за излежаване на присъди съответно от 3 години и 6 месеца затвор и 3 години.

Имената на Вълков и Прина бяха включени в секцията "Издирвани лица" на полицията. Дариус Вълков е обявен и за международно издирване, след като на негово име бе издадена европейска заповед за арест.

Според последни информации той се е установил в Италия, където дори има бизнес. На заседанията по водените срещу него дела в Румъния Вълков изпращаше адвокат. Едно от делата отпадна поради давност, въпреки присъда на първа инстанция от 6 години и половина затвор.

Съседи на Вълков казват, че са го видели преди около месец и половина, бил е на адреса си за кратко и бил пристигнал с автомобил с италиански регистрационни номера. Според запознати Дариус Вълков живее в Милано.

Бившият заместник-кмет на Слатина Валериу Матей твърди пред телевизия "ПроТеВе", че Вълков живее от две години в Италия, в Милано, където е отворил един вид банка - отпуска законно кредити. Според Валериу Матей фирмата е регистрирана на друго лице, близко до Вълков. "Той никога не е държал парите си на показ", каза бившият заместник-кмет на Слатина.

Италия – рай за румънските бегълци от правосъдие

Много политици и бизнесмени, осъдени за корупция в Румъния, успяха да отърват решетките, след като избягаха в Италия - страна с не толкова строг режим, отбелязват румънските медии.

В "семейството" на румънските бегълци от правосъдието са Алина Бика (бивша шефка на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма, осъдена окончателно на 4 години затвор за фаворизиране на конкретен бизнесмен), Драгош Съвулеску (бивш акционер на футболен клуб "Динамо", осъден за незаконно връщане на земи в Констанца и Мамая), Даниел Драгомир (бивш офицер от румънското разузнаване, осъден на 3 години и 10 месеца за търговия с влияние, пране на пари и фалшификация) и редица други.

Алина Бика избяга в Италия, след като бе осъдена през 2018 г. През 2019 г. за нея бе издадена европейска заповед за арест. Сега живее в Бари, където изтърпява присъдата си при по-лек режим.

Бившият офицер от разузнаването Даниел Драгомир се предаде на полицията в Бари през февруари 2021 г. Според информация на в. "Адевърул" Апелативният съд в Бари все още разглежда неговата заповед за арест.

Също в Бари живее Йонел Арсене, бивш шеф на Окръжния съвет на Нямц, осъден на 6 години и осем месеца затвор за корупция. Арсене избяга от Румъния малко преди произнасяне на окончателна присъда. Обявен е за международно издирване.

В Италия е и Мариан Золтя, бивш евродепутат от Демократично-либералната партия и бивш шеф на Националната санитарно-ветеринарна агенция, която отговаря и за безопасността на храните. Той е осъден на 8 години и половина затвор за корупция. В Италия е арестуван през 2021 г., като съд в Болоня излезе с решение за предаването му на Румъния. Золтя обжалва решението.

Синът на президента на Професионалната футболна лига Марио Йоргулеску избяга в Италия, след като през 2021 г. предизвика катастрофа, при която загина един човек. Йоргулеску е осъден на първа инстанция на 15 години и 8 месеца затвор заради катастрофата и други обвинения – отвличане, незаконно задържане и нападение. Италианските власти до момента отказват екстрадицията му с мотив, че психическото му състояние го възпрепятства от съзнателно участие в процедурата.

Защо Италия?

Адвокат Веронел Ръдулеску обясни пред в. "Адевърул", че условията за изтърпяване на наказания в Италия са по-благоприятни в сравнение с Румъния. Така например присъди до четири години затвор могат да бъдат изтърпявани в домашни условия. Бившият министър на правосъдието Ана Бирчал също потвърди, че законодателството в Италия позволява тази опция.

Според Бирчал при присъди над четири години затвор, в Италия осъденият може да поиска да изтърпи наказанието там, като тогава излежава четири години от присъдата, а останалите – под домашен арест или на свобода.

Адвокат Флорин Ковач отбеляза, че тази ситуация предизвиква национален гняв в Румъния. "Помислете колко пари се харчат за един съдебен процес и накрая – общественото задоволство е нулево, защото един такъв индивид напуска лесно страната с мисълта, че италианците никога няма да го върнат", коментира адвокатът пред "ПроТеВе".

Миналата година румънското министерство на правосъдието представи за обществено обсъждане т. нар. закон за бегълците, който предвижда наказания за онези, които бягат от правосъдие. Проектът обаче получи негативно становище от Висшия съвет на магистратурата, като мотивите бяха свързани със свободата и правата на човека.

Управляващата коалиция изглежда е изоставила законодателното предложение, отбелязва "Адевърул". Според източници на вестника министерството на правосъдието е повдигнало на равнище ЕС въпроса за румънските бегълци от правосъдие, които не са предавани на страната за изтърпяване на наказанията.

Според "ПроТеВе" още преди 3 години румънското правосъдно ведомство е съобщило, че срещу Италия е отворена наказателна процедура относно начина на изпълнение на европейските заповеди за арест.

Съдейки по досегашното развитие на подобни казуси, Дариус Вълков ще остане в Италия поне още няколко години.

mediapool.bg