Кламер БГ - Новини: Ердоган назначи зет си за министър на финансите

Ердоган назначи зет си за министър на финансите

Балкани

|
Вт, 10 Юли 2018г. 12:10ч.
Ердоган назначи зет си за министър на финансите

Турският президент Реджеп Ердоган назначи зет си Берат Албайрак за министър на едно от ключовите министерства – на финансите. Досега Албайрак заемаше поста министър на енергетиката и природните ресурси.

Ердоган обяви членовете на новия кабинет, който той ще ръководи лично, в 21:30 часа в понеделник. Tова е една от най-важните промени в новата система на държавно управление в южната ни съседка. Ердоган има правомощия да назначава и освобождава министрите.

Новият кабинет ще бъде от 16 министри вместо досегашните 23.

Министерството по европейските въпроси се закрива. В новия кабинет ще има две жени.

Турският президент се раздели с дългогодишни знакови министри. Това са бившият вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, икономическият министър Нихат Зейбекчи и транспортният министър Лютфи Елван.

Ердоган запази само трима от досегашните министри. Това са министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и правосъдният министър Абдюлхамит Гюл.

Досегашният началник на генералния щаб Хулуси Акар ще бъде новият министър на отбраната.

За първи път министерството на търговията ще бъде оглавено от жена – Рухсар Пекджан.

Министерството на труда и социалната сигурност се слива с министерството по въпросите на семейството. Начело на новото министерство също ще застане жена – Зехра Зюмрют Селчук.

Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой.

За министър на енергетиката и природните ресурси е назначен Фатих Дьонмез, на здравеопазването - Фахреттин Коджа, на образованието - Зия Селчук, на транспорта и инфраструктурата - Мехмет Джахит Туран, на околната среда и градоустройството - Мурат Курум.

Ердоган назначи за свой единствен заместник Фуат Октай. Той беше съветник в канцеларията на премиера - пост, който бе премахнат с промените в конституцията, отбелязва ДПА. ТАСС посочва, че това е първият вицепрезидент в историята на Турция. Докато страната бе парламентарна република, такъв пост не съществуваше.

Докато Ердоган обявяваше имената на новите министри, курсът на долара скочи спрямо турската лира - от 4.58 на 4.68, а еврото – от 5.45 на 5.51.

mediapool.bg