Кламер БГ - Новини: БСП ще настоява за 15% данък ”богатство” от 2015 година

БСП ще настоява за 15% данък ”богатство” от 2015 година

България

|
Съб, 28 Дек 2013г. 11:43ч.
БСП ще настоява за 15% данък ”богатство” от 2015 година

БСП ще настоява за въвеждане на 15 процента данък върху доходите на по-заможните българи от 2015 година, съобщи в събота вестник ”Стандарт”, цитирайки лидера на социалистите Сергей Станишев. В предизборната програма на БСП е записано, че по-високият данък ще засегне хората с месечни доходи над 4500 лв. До този праг остава данъкът от 10 процента.

"С бюджета за 2014 година вече е направена първата стъпка и до края на мандата ни ще имаме диференцирано облагане, сега започнахме с реалното премахване на плоския данък за хората с най-ниски доходи и това е правилната крачка", коментира Станишев.

Той напомни, че от 2015 година ще се връща данъкът, платен от хората на минималмна заплата. При приемането на тази мярка управляващите обявиха, че така ще бъдат върнати близо 150 милиона лева на хората с най-ниски доходи, които са около 200 000 души.

"И аз бих искал незабавно да поправим щетите, нанесени върху доходите на хората от управлението на Борисов. Но още в кампанията казвах, че следващият мандат ще премине в наваксване и в опит да върнем държавата в състоянието, в което я оставихме", коментира Станишев.

По-високите данъци за хората с по-високи доходи е мярка, която е въведена в повечето европейски държави, коментират от БСП пред ”Стандарт”. Въпреки това от партията няма да настояват изрично за данък ”богатство” в размер на 20 процента, както е записано в предизборната програма.