Кламер БГ - Новини: БСП с първи сондажи дали Станишев да оглави евролистата

БСП с първи сондажи дали Станишев да оглави евролистата

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 19:11ч.
БСП с първи сондажи дали Станишев да оглави евролистата

След като преди повече от два месеца в кулоарите на управляващите плъзна слухът, че лидерът на БСП Сергей Станишев може да оглави листата за евродепутати на партията, левицата направи първи стъпки, за да сондира такава възможност.

Първа официално по темата заговори евродепутатката Илияна Йотова. "Имам колебания дали Сергей Станишев трябва да води листата за евроизборите", заяви тя в четвъртък във Велико Търново, цитирана от "Фокус".

Йотова обясни, че от една страна, ако Станишев бъде водач на листата, това би било добре. По думите й - редно е този, който оглавява втората по големина политическа сила в Европа, да покаже своята съпричастност към европейската кауза. Освен това, би било добре не само за България, но и за другите партии в Европа, тъй като техният лидер ще е начело на европейската листа от страната, от която идва, твърди още Йотова.

"Това би било чудесно, ако живеехме в една нормална, спокойна политическа ситуация, но вече знам какво се готви през следващите месеци - една неприятна, неприемлива и ненормална предизборна кампания, далеч задминаваща това, на което бяхме свидетели през 2011 година”, заяви Илияна Йотова.

Само преди дни пък самият Станишев пое ангажимент, че БСП ще работи за спокойни избори и за сблъсък на идеи.

По думите на евродепутата, ще бъде направено всичко възможно да се увеличи напрежението в обществото, да няма чуваемост, да се щурмуват институциите, да бъде изместен добрият диалог с безплодно противоборство, да се използва присъствието на институции като президентството, които са призвани да бъдат гарант за единението на нацията.

"Цялото това вътрешно политиканстване няма да ни позволи да направим европейска и различна кампания. Това ни е проблемът в момента. Нашето предложение обаче е друго. Не очаквайте да водим такава кампания. Ние ще водим такава кампания, каквато направихме на парламентарните избори – във всяка махала, във всяко селце, каквото и да ни струва това. Ще се опитаме да кажем на хората защо е важно да участват в тези избори и защо този път те са решаващи", каза Йотова.

Според нея това ще бъдат най-драматичните избори от началото на прехода, не защото трябва да имаме различно съотношение на силите в Европа, а защото тук от февруари насам се спекулира с това кой е носител на националното доверие. Нека разберем кой е носител, каза тя.

"Затова е важно кой ще бъде в листите. В определени ситуации хубавите неща не се приемат, само защото носителят на тези неща отдавна е неприемлив за хората. Всички тези хора, които отиват в ЕП, ще подготвят почвата и ще бъдат лицето на България тогава, когато през 2018 година тя ще председателства ЕС. Този път ще се мисли разумно и по отношение на листата, и по отношение на кампанията”, заяви Илияна Йотова.

mediapool.bg