Кламер БГ - Новини: БСП и ДПС се канят да подменят изцяло състава на ЦИК преди евровота

БСП и ДПС се канят да подменят изцяло състава на ЦИК преди евровота

България

|
Ср, 22 Ян 2014г. 17:35ч.
БСП и ДПС се канят да подменят изцяло състава на ЦИК преди евровота

Да бъде подменен изцяло съставът на Централната избирателна комисия точно преди изборите за Европейски парламент, а следващата комисията да бъде назначена директно от Народното събрание, без указ на президента. Такова решение подготвят БСП и ДПС. Очаква се то да бъде гласувано от парламента в четвъртък, когато е планирано да мине първото четене на проекта за нов Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова.

Тези текстове са само част от предложения нов изборен закон, който обаче на практика е старият кодекс "Фидосова", но с различна структура. Социалистите изключително държат законът да бъде приет сега, защото така щели да осигурят честни избори за Европейски парламент през месец май. Зад тези им декларации обаче ясно прозира намерението по "монтански модел", както те твърдяха в мандата на ГЕРБ (бел.ред. Искра Фидосова бе народен представител от Монтана) да направят закона максимално удобен за себе си.

Първата очевидна цел на управляващите, която бе загатната при обсъжданията на проекта в сряда, бе именно "реформа на ЦИК", което практически означава подмяна на състава на комисията, която е доминирана в момента от ГЕРБ. Целта на новите управляващи е повечето членове на комисията да са от редиците на БСП и ДПС, като по този начин си осигурят необходимото мнозинство в рекламирания като "професионален" орган.

По неофициална информация на Mediapool между двете партии дори вече се водят преговори кой да е новият председател на ЦИК. Според източници от БСП, изборът на партията е Емилия Друмева, бивш конституционен съдия. Друмева председателстваше гражданския борд за честни избори към служебното правителство и присъства на всички заседания на двете комисии на Мая Манолова, които изготвяха изборния закон.

Съгласно новите текстове, които предлагат управляващите, в четвъртък на първо четене се очаква да бъде решено, че ЦИК вече няма да се назначава от президента, по предложения на всяка парламентарно представена партия, каквато е досегашната практика. Идеята е ЦИК да се назначава директно от Народното събрание, което отваря широка вратата за задкулисни договорки между партиите, каквито всъщност и досега съпътстват излъчването на членове в комисията.

Законопроектът бе дебатиран от НС в сряда, когато очаквано се оформи фронт между БСП, ДПС и "Атака" срещу ГЕРБ. Управляващите твърдят, че е наложително приемането на изцяло нов закон, за да се премахне "Фидосовщината", а опозицията казва, че новият кодекс е като стария, но с ревизирани текстове, които да го направят по-удобен за сегашната власт.

Освен назначаването на нова ЦИК преди изтичането на петгодишния мандат на настоящата комисия, други теми в първия политически дебат по Изборния кодекс бяха изборният туризъм и принципът на уседналост.

От ГЕРБ обвиниха управляващите, че се стремят към служебна победа, като въвеждат порочната практика всяка власт да пренаписва изборните правила. Дори народният представител Димитър Лазаров обясни, че изявлението на Станишев, че "ще изрови земята, за да спечели БСП евроизборите", всъщност визирало пренаписването на изборните правила.

От ДПС настояха да се даде възможност за агитация на майчин език и оспориха заложения принцип за уседналост.

Цвета Караянчева (ГЕРБ) се обяви за запазване на уседналостта и призова управляващите да не се опитват с изборни правила да си гарантират топлото депутатско местенце. "Съгласни ли сте, ако дойде някой у вас на гости и премести спалнята в тоалетната, а мивката - в хола, и така да седите четири години", попита тя и добави, че не сме в епохата на Великолепния век и волята на падишаха не е толкова важна. "Те не са гости, те са граждани на България", отвърна й Мустафа Карадайъ от ДПС.

mediapool.bg