Кламер БГ - Новини: БСП и ДПС предложиха оневинителката на Доган за главен съдебен инспектор

БСП и ДПС предложиха оневинителката на Доган за главен съдебен инспектор

България

|
Пет, 27 Дек 2013г. 14:32ч.
БСП и ДПС предложиха оневинителката на Доган за главен съдебен инспектор

Час преди изтичането на крайния срок за внасяне на номинации за избор на нов главен съдебен инспектор в 18 часа на 27 декември, народните представители от БСП Мая Манолова и от ДПС Четин Казак са внесли в деловодството на парламента номинацията на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева, която оневини почетния председател на ДПС Ахмед Доган за конфликт на интереси за взетия хонорар от 1 млн. лв. като консултант по строежа на хидровъзела "Цанков камък".

Това очаквано е и единственото предложение

за поста, което бе внесено на фона на искания на Съюза на съдиите в българия и седем неправителствени организации изборът на главен съдебен инспектор да се прекрати, заради прекалено краткия срок за отправяне на предложения, който реално бе три работни дни.

В мотивите на Манолова и Казак за номинацията се посочва, че предлагат "кандидатурата на лице с доказана биография в структурите на съдебната власт, което има потенциал да допринесе за по-нататъшното развитие на Инспектората към Висшия съдебен съвет в насока към затвърждаване на авторитета на институцията както в рамките на съдебната система, така и пред институциите на Европейския съюз". Според двамата Тенева отговаря на законовите изисквания за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

В номинацията се посочва, че Тенева е магистър по право от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се прилага копие от дипломата й за завършено образование със среден успех 3.69. Кандидатът притежава стаж като съдия над 20 г., който е натрупала преминавайки последователно през различните по степен съдилища в София, аргументират се вносителите.

От 1997 г. Тенева е съдия във Върховния административен съд и през последните няколко години е и председател на отделение в него. Именно ръководен от нея състав на ВАС оправда Доган за взетия хонорар за строежа на "Цанков камък".

"Решаването на голям брой дела в различните по степен съдилища, касаещи спорове от разнородна правна материя и познаването на работата в съдилищата, в които е работила и трудностите съпътстващи работата на магистратите биха били от практическа полза за упражняване на дейността й за в бъдеще", посочват Манолова и Казак.

Тенева има подкрепата и на ГЕРБ за овакантения през октомври пост от Ана Караиванова, която подаде оставка десет месецо след изтичането на мандата й.

Номинацията на Тенева бе направена на фона на отправени предишния ден критики от Съюза на съдиите, че срокът от три работни дни по Коледните празниците за внасяне на кандидатури за нов главен съдебен инспектор поражда усещане за "прикритост“, а дебатът и селекцията за номинациите са задкулисни.

Вероятно за да не изглежда предложението като отблагодаряване на ДПС за оправдателната присъда за Доган, то е направено съвместно от ДПС и БСП, въпреки че още преди две седмици стана ясно, че именно движението лансира Тенева за главен съдебен инспектор.

По-рано в петък и от Реформаторския блок заявиха, че заради почивката на Народното събрание на практика изборът е невъзможен, а Петър Славов от Гражданския съвет на реформаторите заяви, че процедурата дава основание да се очаква една единствена и "правилната" номинация, която да се появи в последния момент.

Също час преди номинацията седем неправителствени организации поискаха преразглеждане на сроковете и правилата на процедурата поради същите причини.

В отворено писмо до Народното събрание Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Институт за развитие на публичната среда, Български Хелзинкски Комитет, Програма за развитие на съдебната система и Център на НПО- Разград подкрепиха възраженията на

Съюза на съдиите в България относно процедурни правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и подготовка за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

"Начинът, по който тези правила бяха приети и изключително кратките срокове предвидени в тях са в пълно противоречие с разбиранията за демокрация и високите изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите за тази ключова за независимостта на съдебната власт позиция", пишат неправителствените организации.

"Въпреки заявките за откритост, прозрачност и задълбочено обсъждане на кандидатурите за важните постове в държавата, 42-то Народното събрание продължава с лекота да потъпква правилата, по които трябва да се работи в една държава основана на върховенството на правото. За пореден път, задкулисието и договорките на тъмно определят дневния ред и пренебрегват отправяните критики от вътрешни и чуждестранни организации и институции", смятат организациите.

Те призоваха, "за да бъдат избегнати съмненията за манипулация на предстоящия избор, призоваваме народните представили непосредствено след приключване на коледната им ваканция да преразгледат определения срок от три работни дни и изработят и приемат нови адекватни процедурни правила, включително като определят достатъчно дълъг срок за внасяне на кандидатурите за главен инспектор".

За спиране на процедурата настоя и Реформаторският блок.