Кламер БГ - Новини: БСП и ДПС отказаха да осъдят официално в НС поведението на Сидеров

БСП и ДПС отказаха да осъдят официално в НС поведението на Сидеров

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 14:46ч.
БСП и ДПС отказаха да осъдят официално в НС поведението на Сидеров

БСП и ДПС отказаха в сряда да осъдят официално скандалното поведение на лидера на "Атака" Волен Сидеров и неговите съпартийци на 6 януари в самолета от София за Варна и след това на върненското летище. Двете управляващи партии, които разчитат на "Атака" за поддържане на парламентарния кворум, не подкрепиха предложението на ГЕРБ 42-то Народно събрание да приеме предлаганата от партията специална декларация. Текстът така и не влезе в дневния ред на днешното пленарно заседание, като вместо това е разпределен на парламентарните комисии по етика и правни въпроси.

От ГЕРБ обясниха, че в проекта им се предлага депутатите да осъдят поведението на народните представители от ПГ на "Атака", което се определя като "хулиганска проява, която не отговаря на нормите и очакванията за поведението на народни представители". В декларацията се заявявало освен това, че НС очаква от отговорните институции точно прилагане на закона, така както това се отнася за всички български граждани.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева разказа, че предварително от партията са потърсили контакти с групите на БСП и ДПС и с ръководството на Народно събрание, с намерение да се излез с обща декларация от името на всички народни представители за утвърждаване на парламентаризма. Късно следобед във вторник обаче Цачева била уведомена, че не може да бъде постигнато такова съгласие, поради което "проектът следва да бъде внесен по надлежния ред в парламента".

"В други състави на Народното събрание при подобни проявления винаги е намиран консенсус, за да бъде осъдено неприемливо за обществото поведение на народни представители ", припомни тя.

"Считаме, че БСП и ДПС потъпкаха с отказа си днес европейските принципи", коментира Цачева и добави, че така още повече се засилвало убеждението за задкулисие и съглашателство. Тя съобщи, че ГЕРБ ще уведоми европейските партии за нежеланието на управляващите да осъдят действията на Волен Сидеров.

"БСП и ДПС раболепно мълчат пред действията на един псевдонационалист. След като днес те не осъдиха действията на своя коалиционен партньор, по какъв начин ще се явят на европейски избори? Време е да не се правят на щрауси, да си завират главата в пясъка и да не виждат какво се случва", добави депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

"Явно политическите партии, които управляват, могат да ползват служителите на реда единствено за щит срещу народната любов. Но когато тези служители трябва да бъдат защитени от народен представител, който вилнее не само в България и Европа, те мълчат", каза Десислава Атанасова.

Мая Манолова: Мисля, че Сидеров ще премисли, оставете му възможност

Без да обясни какво пречи независимо от юридическите процедури парламентът да осъди неприемливо поведение на народни представители, заместник-председателят на НС и депутат от БСП Мая Манолова отговори на упреците с припомнянето, че заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е изчакал последния възможен срок и тогава е дал съгласие за отказ от депутатската си защита. Така сега щяло да се процедира и към Волен Сидеров.

Внесено е искане от главния прокурор за снемане на имунитета, Сидеров, както и всички депутати, имат възможността да помислят и в 14-дневен срок да се откажат, коментира Манолова. Оставете му възможност, аз смятам, че той ще премисли, каза тя.

Според вътрешното й убеждение всеки депутат разбирал колко абсурдно е, когато има обвинения срещу него, да не ги опровергае там, където му е мястото. Мая Манолова обясни, че ако лидерът на "Атака" сам се откаже от имунитета си, няма да има нужда от създаването на парламентарна комисия, както гласи правилникът.

Тя препоръча на опозицията да не изважда парламентарния дебат извън пленарната зала - в кулоарите.

Местан: Искането за декларация е нелепо и идиотско

На мен ми е трудно да се сетя за по-принципна позиция от тази, която изразих още на следващия ден след скандала, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан и нарече "нелепо, идиотско" твърдението на ГЕРБ, че БСП и ДПС са погазили грубо парламентаризма като са отказали НС да приеме декларация, с която осъжда поведението на Сидеров.

От ДПС имали съвършено ясна позиция към такива прояви и са изразявали отношение към подобни прояви с нарочен акт още през 2006 г., по-късно към скандала пред джамията в София и сега потвърждавали тезата си "на тотално несъгласие и разграничение".

От друга страна Местан декларира, че движението ще уважи искането на главния прокурора за сваляне имунитета на Волен Сидеров, освен, ако той сам не реши да го даде. Той обаче отклони въпроса дали Волен Сидеров трябва да остане начело на антикорупционната комисия. Вместо това припомни парламентарната традиция всяка политическа сила да председателства поне една комисия. В случая, отбеляза Местан, "Атака" са решили това да е точно тази. Политическата му позиция обаче била, че това не е правилното им решение, но не каза дали ДПС ще подкрепи искането на ГЕРБ за отстраняването на лидера на "Атака" от председателския пост.

Не ме вкарвайте във въпроси "ще подкрепяте ли инициативи на ГЕРБ?", защото това е политическата сила, която малко трудно ще говори за реабилитирането на парламентаризма, защото той е дискредитиран точно от тях, подчерта Местан. Аз бих повярвал на принципната позиция на г-н Бойко Борисов, продължи той, ако не беше направил грандиозния опит за потулване на скандала в "Луфтханза" тогава, просто, защото властта му зависеше от подкрепата на Волен Сидеров.

В "Атака" не обсъждали да се откажат групово от имунитета си

Не е обсъждан вариант всички депутати от "Атака" да се откажат от имунитета си, заяви в сряда депутатът от партията Станислав Станилов. Повод за думите му, цитирани от БТА, са появилите се в някоис медии твърдения, че всички народни представители от парламентарната група на "Атака" мислят да се откажат от имунитетите си в знак на протест срещу искането на главния прокурор Сотир Цацаров за отнемане на имунитета на Волен Сидеров.

По думите на Станилов такова решение не е приемано и дори не е било обсъждано.

mediapool.bg