Кламер БГ - Новини: БСП впрегна и министрите си на фронтовата линия срещу Първанов

БСП впрегна и министрите си на фронтовата линия срещу Първанов

България

|
Вт, 21 Ян 2014г. 12:33ч.
БСП впрегна и министрите си на фронтовата линия срещу Първанов

Георги Първанов светкавично отхвърли ултиматума на ръководството на БСП гражданското му сдружение АБВ да се откаже от явяване на евроизборите с паралелна лява листа. По-рано през деня участниците в проекта на предишния президент бяха предупредени, че ще бъдат изключени от БСП. В случай обаче, че изпълнят исканията за отказ от самостоятелно участие на изборите, соченият за водач на листата им Ивайло Калфин може да получи място в листата на социалистите за Европейския парламент.

Първанов отхвърли тези условия. В същото време пред бТВ във вторник следобед той отправи множество ключови послания. Президентът (2002-2012) обяви, че би направил всичко, за да махне Бойко Борисов от властта, но това не означавало, че Борисов трябва да бъде приеман като враг.

Първанов обясни, че АБВ ще обяви своето виждане за "неотменимите национални приоритети" и ще търси начин да ги реализира, допускайки да води разговори и с Борисов в тази посока. Това подкрепя идеята на лидера на ГЕРБ за търсене на съгласие по основните национални приоритети.

Първанов отхвърли тезата, че работи срещу БСП, защото евродепутатите на АБВ щели да влязат в групата на Партията на европейските социалисти, чийто лидер е Сергей Станишев. Според Първанов АБВ всъщност увеличавала електората на БСП.

Той отхвърли обвиненията на Станишев, че коствал "15-20" депутатски мандата на БСП с идеята си за въвеждане на мажоритарен вот през 2009 година. На свой ред Първанов припомни, че единствен Сергей Станишев не се е явил на мажоритарен вот от всички лидери на водещи партии тогава.

И накрая той определи като "най-голямата си грешка" своето предложение през далечната 2001 г. именно Сергей Станишев да оглави БСП. Първанов обясни, че досега се е въздържал да каже това, но е бил предизвикан от думите на Станишев, който нарече лансирането на Ивайло Калфин "грешка".

Ултиматумът на БСП

Ултиматумът към АБВ бе направен във вторник в ранния следобед след редовното заседание на Изпълнителното бюро на БСП, часове след като депутатът от БСП Татяна Буруджиева каза пред Нова телевизия, че Първанов и хората около него едва ли ще бъдат изключени от партията преди изборите, защото подкрепата за една или друга листа ще стане ясна по време на самата кампания.

Самият Ивайло Калфин не е член на БСП и заплахата от изключване няма как да му подейства. Той бе водач на лявата листа на евроизборите през 2009 г., а към момента очевидно смята, че има шанс отново да попадне в ЕП, но като кандидат на алтернативния ляв проект АБВ.

"Който иска да ме изключва (от БСП), да дойде да го направи в основната ми общинска партийна организация в Ковачевица", бе отговорът на Първанов по-късно пред бТВ. Той на свой ред обвини настоящото ръководство на партията, че е изневерило на основните ценности на БСП и посочи лидера Сергей Станишев като най-голям виновник за това. "Ние изпреварващо вече обявихме, че сваляме доверието си от това ръководство", каза Първанов.

Най-тежкото нарушение на устава

Ръководството на БСП около Сергей Станишев, което от седмица приканва съпартийците си да се самоопределят, твърди, че листата на Първанов начело с Калфин ще се провали, но в същото време ще отнеме гласове от социалистите и това ще е в полза на ГЕРБ. Освен обичайния прийом с "моркова и тоягата", от "Позитано" 20 използват всевъзможни средства, за да предотвратят алтернативната лява листа и най-вече да убедят членовете и симпатизантите на БСП да не изоставят партията.

"Регистрирането и подкрепата на паралелни листи от тази на една партия е най-тежкото нарушение на устава, което може да бъде направено”, заяви във вторник депутатът от БСП и председател на Контролната комисия към партията Мая Манолова.

"Очакваме до началото на следващата седмица хората, които заявиха регистрирането на паралелна листа за предстоящите евроизбори, публично и ясно да заявят дали поддържат своята позиция, или ще прекратят всякакви действия по регистриране на тази листа”, каза Манолова.

"БСП е партия на единомишленици, която се основава на принципа на демократичното единство. Несъгласните с взетите решения би следвало да не пречат за тяхното реализиране. Без коментар е задължението на социалистите да работят и да подкрепят листите на БСП и издигнатите кандидати във всяка една изборна кампания”, допълни тя, като посочи, че подобни действия не разширяват базата на левицата, както се твърди, а работят директно срещу БСП.

"Понеже аз съм вярващ човек, мога да кажа с едно изречение как се нарича това в църквата – разкол", продължи Манолова. "Ако едно такова поведение не бъде преосмислено и няма ясен, публичен знак, че действията по регистриране на паралелна листа ще бъдат преустановени, ще има своите последствия”, допълни тя.

Настояването е до понеделник Първанов да обяви, че отново замразява проекта си АБВ, отказва се от лявата листа и той заедно с поддръжниците си започват работа за БСП.

Ако условието бъде изпълнено, изразилите подкрепа за АБВ членове на БСП няма да бъдат изключени от редиците й, а Ивайло Калфин дори може да получи място европейската листа на БСП, стана ясно от думите на Димитър Дъбов. "Ивайло Калфин вече има няколко номинации от структури на партията и Националният съвет ще реши дали на база тези номинации да го включи обратно в листата на БСП", поясни той.

В противен случай обаче всички те ще бъдат изключени от партията, тъй като, според Дъбов, "уставът важи за всички в еднаква сила – и за мен, и за Мая Манолова, и за Георги Първанов, и за Румен Петков".

"Правим го не заради ръководството на БСП, не от гола амбиция, а заради отговорността, която имаме към партията. Такова е очакването на редовите социалисти”, обясни Манолова".

Димитър Дъбов, който е зам.-председател на Националния съвет на БСП, заяви оптимистично: "В партията има очакване, че хората, които са членове на БСП, начело с Георги Първанов, ще преосмислят своята позиция, и в най-кратко време ще се откажат от поддръжката си на проекта АБВ”.

Националният съвет на БСП, който ще решава съдбата на "разколниците", най-вероятно ще е на 1 февруари.

В отговор Първанов припомни, че Мая Манолова е била сред учредителите на АБВ преди три години. Той определи иронично тона й като "стоманен".

АБВ ще разшири електората на БСП

Георги Първанов обяви за пореден път, че няма амбициите за ръководството на БСП. Тезата му бе, че проектът АБВ всъщност има за цел да разшири електората на левицата, защото евродепутатите от АБВ ще влязат в групата на Партията на европейските социалисти, където ще са и тези на БСП.

"Аз съм убеден в това (че ще увеличим електората на БСП). Сигурен съм, че ще вкараме двама-трима, твърдо трима евродепутати", каза Първанов

Ангел Найденов: Възможна е среща между Борисов, Първанов и Петков

По-рано през деня на фронтовата линия срещу Първанов и поддръжниците му бе пуснат и министърът на отбраната от "експертното правителство" Ангел Найденов, който се придържаше към "опорните точки", с които социалистите и проправителствените медии атакуват вътрешните си опоненти. Найденов посочи, че АБВ работят в интерес на ГЕРБ – обвинение, което неотклонно се отправя и към антиправителствените протести.

Найденов, който е част от ръководството на БСП, но досега се е въздържал от по-резки политически изяви, атакува бившия президент с компромата, тиражиран от в. "Галерия", че има флашка със запис от среща между Първанов, Румен Петков и Бойко Борисов. Преди да стане ясно, че в. "Галерия" не разполага със запис от среща на Борисов, Първанов и Петков, Ангел Найденов заяви, че ако такава среща е имало, партията нямало "да прости".

Според министъра "възможно е да е имало такава среща". "Но не искам да повярвам, че тя се е състояла и че в този кръг може да участва бившият лидер на партията и президента, за който сме работили", каза той пред БНТ. "Това е изключително грозно действие, което, повярвайте ми, в БСП не се прощава", коментира още военният министър, който бе един от учредителите на АБВ и преди да влезе в кабинета "Орешарски", се смяташе за приближен както до Станишев, така и до бившия президент.

"Голямата тревога" е, че "се заявява намерение за регистриране на паралелна листа , която ще отнема гласове от БСП и това работи за интереса на ГЕРБ", каза Найденов.

"Не става въпрос да дрънкаме оръжие в БСП, а за това, че трябва да си дадем сметка, че понякога артистичната волност в партията трябва да отстъпи на вътрешните правила, а те са на път да бъдат нарушени", коментира още военният министър.

Той подчерта, че намерението на Първанов, Петков и Ивайло Калфин работи в интерес на ГЕРБ.

Според Найденов резултатите от изборите ще се разглеждат като тест към правителството, "което допълнително засилва ролята на тази паралелна листа".

Буруджиева: Едва ли ще бъдат изключени преди изборите

Сутринта по същото време с Найденов депутат от БСП и бивш шеф на кабинета на Сергей Станишев Татяна Буруджиева съобщи пред Нова телевизия, че Първанов и хората около него едва ли ще бъдат изключени от партията преди изборите.

"За да се стигне до изключване на социалисти, трябва те да се явят на изборите срещу кандидатите на Столетницата", посочи Буруджиева, като даде такива примери от миналото, но отбеляза, че БСП не е партия, която изключва бързо.

Буруджиева отхвърли обвиненията, че БСП е капсулирана от сегашното й ръководство, и каза, че тези обвинения идват от хора, които от 6 месеца не са участвали в партийните форуми. Един от тях бил именно създателят на АБВ. Първанов пропуснал партиен пленум, който съвпаднал с началото на ловния сезон, допълни Бургунджиева. Тя, както и останалите представители на БСП, които сега толкова яростно атакуват Първанов, бяха забележително безкритични към дейността му по време на десетгодишния му президентски мандат, включително и спрямо разкритията за ловните му "подвизи".

Буруджиева също подчерта, че действията на бившия президент обслужват ГЕРБ и работят срещу БСП.

Проправителствените медии: Първанов и Борисов стягали президентска република

Същата теза, но "творчески" доразработена, се лансира във вторник от първите страници на вестниците "Монитор" и "Телеграф", които са собственост на майката на депутата Делян Пеевски – Ирена Кръстева. Сходни публикации в двете издания, които не са подписани от конкретен автор и в които няма посочен източник, е описано как бившият президент Георги Първанов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов искат да разрушат парламентарната република и с поредица референдуми да я преформатират в президентска. Целта им била Борисов да стане президент, а Първанов да измести Станишев и да овладее БСП.

И в двете публикации бившият държавен глава Първанов е наречен с агентурния му псевдоним Гоце. През 2009 г., преди да спечели парламентарните избори, в същите вестници Борисов бе наричан "Боко Тиквата", но след като дойде власт, тонът стана крайно услужлив и раболепен, преди да се обърне пак срещу него след оставката на кабинета през февруари миналата година.

mediapool.bg