Кламер БГ - Новини: БДЖ изплатили 80 млн. лв. дългове през миналата година

БДЖ изплатили 80 млн. лв. дългове през миналата година

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 17:59ч.
БДЖ изплатили 80 млн. лв. дългове през миналата година

Задълженията на БДЖ са намалели с около 80 млн. лв. през 2013 г. Това съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов при отчета си за изминалата година.

В края на май 2013 г. БДЖ е имало 20 млн. лв. загуби, като общо задълженията са били 707 млн. лв. към различни кредитни институции.

"Този резултат е постигнат без никаква външна помощ, в това число заеми или средства от държавата", каза Папазов. По думите му изработването на оздравителен план на БДЖ е било една от най-важните задачи за министъра още при встъпването му в длъжност.

Така за първи път през последните години БДЖ е изплатило над 66 млн. лв. по главницата на просрочени заеми, а активният диалог с кредиторите е бил възстановен, отчете транспортният министър.

Подписани са споразумения за намаляване на дълга към "Пощенска банка", Национална компания "Железопътна инфраструктура" и германската банка KwF, към които държавните железници имат най-големите задължения.

Обърнат е бил и негативният тренд в спряното за продажба "БДЖ-Товарни превози". Към 31 август дружеството е изоставало с 13 млн. тона товари спрямо година по-рано. През последните четири месеца е наваксало и е приключило 2013 г. с едва 1 млн. тона по-малко товари спрямо 2012 г., отчете Папазов. По думите му са върнати редица големи товародатели към железницата и се работи за привличането на нови.

mediapool.bg