Кламер БГ - Новини: Аржентинци протестираха заради кризата с електроподаването насред рекордни жеги

Аржентинци протестираха заради кризата с електроподаването насред рекордни жеги

Свят

|
Вт, 31 Дек 2013г. 16:51ч.
Аржентинци протестираха заради кризата с електроподаването насред рекордни жеги

Буенос Айрес преживява най-голямата горещина от 70-те години насам, като средните температури от две седмици варират между 30 и 40 градуса по Целзий. Климатиците работят на пълна пара и потреблението на ток бележи невиждан пик и се превръща в истински кошмар за определени квартали на столицата, където често пъти електроподаването прекъсва. Това именно стана повод за протест на стотици столичани, предаде Франс прес.

Демонстрантите изразиха гнева си чрез истински касеролацо /концерт, в който музиката е заменена от гневно дрънкане на тенджери/.

Протестиращите дори издигнаха барикади в части на столицата и подпалиха автомобилни гуми. На места трафикът в аржентинската столица беше прекратен.

Кризата с електроподаването стана повод за остър дебат в Аржентина. Управляващите обвиняват доставчиците, докато опозицията твърди, че в основата

е контролът върху енергийните тарифи, наложен от правителството.

В някои части на Буенос Айрес има блокове, които от една седмица са без ток и техните обитатели не могат да използват нито климатици, нито хладилници, нито вентилатори насред задушаващата жега.

Според енергийни експерти проблемът се дължи и до голяма степен на остарялата електропреносна мрежа.

През 2002 г. държавата замрази цените на тока и за 10 години тарифите нараснаха с едва 140 процента, докато цената на производството и на разпространението скочи с 1000 процента, тъй като потреблението се повиши с 65 процента.

Аржентинско семейство от средна класа, обитаващо апартамент от над 100 квадратни метра в нецентрален район на столицата, сега плаща 440 песо /50 евро/ за два месеца потребление на ток, но в двумесечната фактура е посочено, че има и държавна субсидия от 303 песо /34 евро/. Това означава, че операторът получава общо 746 песо /84 евро/.

Според енергийни експерти цените на тока в Аржентина са едни от най-ниските в света, което насърчава безразсъдното потребление и води по подобно катастрофално положение.

През 2005 г. френската компания Електрисите дьо Франс отстъпи 65 процента от дяловете си в аржентинската Еденор, която е първи дистрибутор на ток в страната, след като не успя да увеличи цените.

mediapool.bg