Кламер БГ - Новини: Антипротестната "профилактика" на МВР обедини футболните агитки

Антипротестната "профилактика" на МВР обедини футболните агитки

България

|
Вт, 14 Ян 2014г. 18:23ч.
Антипротестната "профилактика" на МВР обедини футболните агитки

Фенове на столичните футболни клубове Левски и ЦСКА, на пловдивските Ботев и Локомотив, както и на Берое (Стара Загора) и на Пирин (Гоце Делчев) се събраха на обща пресконференция във вторник в Пловдив и се обединиха около позицията, че МВР ги репресира.

Повод за реакцията им стана "профилактирането" на множество представители на агитките, което полицията предприе през миналата седмица преди антиправителствения протест на 10 януари, на който се оказа, че униформените превъзхождат в пъти по брой демонстрантите.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров вече коментира пред медиите, че феновете са викани да подписват предупредителни протоколи, че няма да участват в безредици заради постъпили данни, че се готви радикализация на протестите.

"Разгневени сме от методите на работа на МВР. Тези "профилактики" продължиха твърде дълго и ние няма да мълчим", заяви във вторник Елена Ваташка, председател на Сдружението на българските футболни привърженици, цитирана от местния сайт "Под тепето".

По време на пресконференцията агитките настояха и за промяна на Закона за футболното хулиганство, тъй като според тях той се използва основно за репресии, а не за превенция и опазване на обществения ред.

"Този закон не е работещ, не решава проблеми, а ги задълбочава. Той единствено не дава възможност за обжалване на присъди, а това е противоконституционно. Според него председателите на фен клубове трябва да донасят на органите на реда и ако не го правят те са атакуеми. Това е закон, който поощрява доносничеството. Не е нормално регистърът на наказаните по този закон лица да е безсрочен", коментира Ваташка.

"Целта на арестите на 10 януари бе изпълнение на политически поръчки. Хората бяха задържани без никакво обяснение, вадени от домовете им, пред погледите на съпруги и приятелки, деца и родители. А случилото се бе представено като акция срещу телефонни измамници, пласьори и крадци. Какво да обяснят извадените от леглата рано сутринта хора на семействата си – че не са телефонни измамници или търговци на дрога ли?! А те са просто фенове на един отбор и граждани, когато не са на стадиона. Аз съм фен на киното и на Шумахер, например. Това за арест ли е? Нека е ясно, че не можем да забраняваме на нашите членове да изразяват свободно мнението си", заяви и Велин Терзиев от агитката на Локомотив (Пловдив).

Подобно мнение изрази и Божо Божилов от привържениците на Ботев, който е собственост на банкера Цветан Василев – основна "мишена" на протестиращите. По думите на фена "за пореден път се опитват да ни вкарат в манипулация и да втълпят на обществото, че където сме ние, там са проблемите".

"Но трябва веднъж завинаги да се разбере, че извън стадиона ние сме граждани с мнение и позиция. Ние не сме криминален контингент. Няма да позволим да ни сочат като утайката на обществото", добави Божилов.

Срещу действията на полицията се обявиха и лидерът на фракцията на Левски – "София Запад" Тони Калчев, както и известният фен на ЦСКА Димитър Ангелов – Дучето, който обаче не е ясно кого представлява, тъй като отдавна не заема никакви официални позиции в агитката на "червените".

От изявленията на феновете стана ясно още, че те подготвят над 1000 индивидуални жалби за нарушени човешки права, които възнамеряват да изпратят на Европейската комисия. Резултатът от тези техни действия обаче е предварително обречен, тъй като ЕК е политически орган и няма правомощията да се занимава с подобни казуси. Феновете биха могли да съдят МВР за незаконни арести по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и при неуспех, да заведат и искове в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

mediapool.bg