Кламер БГ - Новини: Ангел Найденов и американският посланик обсъдили военното сътрудничество

Ангел Найденов и американският посланик обсъдили военното сътрудничество

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 16:39ч.
Ангел Найденов и американският посланик обсъдили военното сътрудничество

Министърът на отбраната Ангел Найденов се е срещнал с посланика на САЩ у нас Марси Рийс, като по време на разговора са били потвърдени взаимните ангажименти по линия на стратегическото партньорство между България и САЩ в областта на отбраната и в рамките на НАТО. Обсъдени са били въпроси, свързани със състоянието и перспективите на двустранното военно сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

От военното ведомство съобщиха още, че министърът на отбраната Ангел Найденов се е срещнал вчера с командващия специалните операции на НАТО вицеадмирал Шон Пайбъс, който е бил на официално посещение по покана на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов.

На срещата са били обсъдени въпроси, свързани със състоянието и задачите на Силите за специални операции (ССО) на Българската армия. Найденов е отбелязал, че на предстоящия преглед на въоръжените сили през 2014 г. ще се оцени състоянието на ССО. Ген. Симеон Симеонов е посочил, че благодарение на новия подход на политическото ръководството на МО бригадата "Специални сили" няма да бъде трансформирана в полк. Препоръките, дадени от инспектиращия екип на НАТО през септември, ще бъдат отчетени в предстоящия преглед на въоръжените сили.

Вицеадмирал Пайбъс е оценил положително работата на българските ССО и е уверил, че и занапред Щабът на Силите за специални операции на НАТО ще оказва необходимата подкрепа за развитието и подготовка им.

mediapool.bg