Кламер БГ - Новини: Законът, който може да "тресне" Гешев

Законът, който може да "тресне" Гешев

Анализи и Коментари

|
Ср, 24 Май 2023г. 14:16ч.
Законът, който може да "тресне" Гешев

снимка БГНЕС

Българският главен прокурор има славата на недосегаема фигура в държавния апарат и причините за това са най-общо две. Първата е, че той стои най-високо на властовата пирамида в държавното обвинение и контролира началниците в системата. Главният прокурор е шеф на всички прокурори и заради това никога не е завеждано наказателно дело срещу човека, който заема този пост.

В момента този недостатък в наказателния закон не може да бъде компенсиран нито от следовател, нито от полицай. Прокурорът може да разпорежда и на двамата.

През последните 20 години все пак има няколко случая, в които уволнението на главния прокурор е било искано във Висшия съдебен съвет.

Тази дързост се дължи на факта, че във ВСС участват не само прокурори, а и съдии, които по закон са независими. Във ВСС има и членове, изпратени там от политическите партии, които не винаги имат един и същ дневен ред с главния прокурор. Последните две искания дойдоха от министрите на правосъдието, който председателства ВСС без право на глас.

Въпреки това главният прокурор всеки път е оцелявал. И тук се стига до втората причина за неговата недосегаемост. За да бъде свален от поста, е необходимо огромно мнозинство от 17 от общо 25 гласа във Висшия съдебен съвет.

Ако сте прокурор във ВСС

Представете си, че сте член на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет от прокурорската квота.

След края на петгодишния ви мандат във ВСС искате да се върнете на работа в прокуратурата, ако не сте стигнали пенсионна възраст. Много е вероятно прокуратурата да се ръководи от същия главен прокурор, с който сте работил във ВСС, защото той има седемгодишен мандат.

Вие бихте ли се разбунтували срещу човек, който владее почти безконтролно наказателния апарат на държавната? Практиката в България показва, че във всеки момент срещу вас може да се образува я някоя проверка, я дело. Както се случва сега с Калина Чапкънова и Георги Кузманов, които поискаха оставката на Гешев. Те изведнъж се оказаха мишени на Върховната касационна прокуратура.

Дългият мандат на главния прокурор и тоталният му контрол върху наказателната репресия карат много членове на ВСС да бъдат негови най-верни съюзници. Без значение от аргументите, с които се иска неговото уволнение. Това се видя при предишните две искания за освобождаването на Гешев, внесени от правосъдните министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова (ДБ).

17 гласа срещу главния прокурор бяха и си остават непостижимо мнозинство. Това е така и в момента, въпреки че ГЕРБ мобилизира свoите проксита във ВСС. По информация на Mediapoоl могат да бъдат събрани между 13 и 15 гласа за уволнението на Гешев, което е крайно недостатъчно.

Но само след няколко дни ситуацията ще бъде съвсем различна.

Мачът е свирен?

През миналата седмица Народното събрание обсъди и прие на първо четене само за три дни новия механизъм за разследване на главния прокурор с внушително мнозинство от 191 депутати "за" и нито един глас "против".

Подобен политически консенсус бе немислим в предишни издания на Народното събрание и показва, че Иван Гешев е станал неприемлив за почти всички. Само депутатите от "Възраждане" гласуваха "въздържал се".

Очаква се най-късно до края на следващата седмица механизмът да бъде окончателно приет. По принцип не е изключено депутатите да форсират още нещата и законодателният пакет да бъде приет още този петък (26 март).

Причината за това не е бързането главният прокурор да бъде разследван, а да се развържат ръцете на сегашния Висш съдебен съвет да "тресне" Иван Гешев (както самият Гешев използва този глагол няколко пъти в разговора с колегата си Йордан Стоев).

Проектозаконът на правосъдния министър Крум Зарков сваля необходимия брой гласове за освобождаването на главния прокурор до 13 гласа. По всичко личи, че във ВСС вече има такова мнозинство за свалянето на Гешев. След влизането в сила на закона на ВСС ще са нужни само няколко дни, за да уволни главния прокурор.

Помни ли Гешев "Яневагейт"?

Главният прокурор Иван Гешев очевидно се опитва да се защити, публикувайки записа от своя разговор с Йордан Стоев. В тези записи Бойко Борисов се посочва като човека, който натиска членовете на ВСС за уволнението на главния прокурор. Изведнъж Гешев пропищя, че политиците се опитват да овладеят ВСС.

ВСС обаче е показвал, че не се впечатлява от такива неща. Самият Иван Гешев не се е впечатлявал от такива неща, защото ако се впечатляваше, досега щеше да е започнал независимо разследване срещу Сотир Цацаров и Бойко Борисов още през 2015 година.

На 9 ноември 2015 година "Биволъ" публикува записа на разговора между известния троянски адв. Момчил Мондешки и тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева.

Цяла България чу Владимира Янева да преразказва какво й е казал лично Цацаров: "Имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз му казах, че на мен глупости не ми се правят".

Въпреки това прокуратурата наистина "опраска" Янева, която се превърна в единствения осъден български съдия заради незаконно подслушване. После Висшият съдебен съвет посрещна със ставане на крака Бойко Борисов и погреба случая "Яневагейт" без последствия за замесените.

Но няма как да се овладее нещо, дето вече е овладяно. Просто Гешев вече е извън сметките. Как нещата ще продължат зависи от поведението на ПП-ДБ във властта и желанието на Борисов да съдейства.

mediapool.bg