Кламер БГ - Новини: Вярно или не? Иван Гешев: Цял месец почти нямаше телефонни измами

Вярно или не? Иван Гешев: Цял месец почти нямаше телефонни измами

Анализи и Коментари

|
Вт, 13 Авг 2019г. 13:29ч.
Вярно или не? Иван Гешев: Цял месец почти нямаше телефонни измами

"За какво сме виновни? За това, че арестувахме най-голямата група за телефонни измами и за един месец почти нямаше телефонни измами в страната? За това, че прибрахме половината мутри или хора, които не са пипани в целия Преход? За това ли трябва да се срамуваме?"[class='center_orange' div]

Така преди дни почти сигурният следващ главен прокурор Иван Гешев коментира във Варна дали прокуратурата правилно е разгласила публично доказателствата по делото за източването на базата данни на НАП. Това дело е съвсем отделна история, но хвалбата на Гешев за липсата на телефонни измами също е доста интересна.

Редно е да се посочи, че от години МВР и прокуратурата не успяват да се справят с този тип престъпления, въпреки че извършителите им често са публично известни. Не едно и две журналистически разследвания са показвали цели фамилии, забогатели от измами. На държавата обаче все не й стига нещо, за да ги осъди.

Стигна се дотам, че някогашният вътрешен министър Валентин Радев се възхити от това колко са находчиви измамниците и предложи МВР да ги вземе на работа. Пак по негово време миналата година статистиката на полицията сочеше, че се разкриват 14,3% от телефонните измами. Данните са от отчета на МВР за първите шест месеца на 2018 г.

На този фон констатацията на Гешев, че с ареста на една престъпна група телефонните измами са почти изчезнали, е странна. Заместник-главният прокурор не уточни за кои измамници говори, но може да се направи обосновано предположение, че иде реч за група, арестувана в края на април. Тогава пак Гешев обяви подробности за акцията и заяви:

"Вчера беше задържан едва ли не цял колцентър. Вътре бяха около 30 човека."

Тогава в ареста за постоянно бяха оставени петима души, а впоследствие Румъния предаде на българските власти още шестима души от Горна Оряховица. Те също бяха задържани под стража.

Но какво сочи статистиката? В месеца след арестуването на въпросната група МВР отчита 28 телефонни измами. Иначе казано – всеки ден се е случвала поне по една въпреки задържането на горнооряховската група. Вярно е, че броят на тези престъпления е намалял спрямо април (общо 48 регистрирани измами), но понижението не е дори наполовина.

Още през юни броят на измамите почти се възстановява до нивата отпреди арестите през април. В средата на годината МВР отчита общо 419 измами, 41 от които са станали през юни. Статистика за юли все още няма.

В началото на годината полицията отчита повече такива престъпления. Например през януари са регистрирани 125 измами. Броят им обаче почти съответства на регистрираните година по-рано престъпления – 111, т.е. съществена промяна за изминалата една година няма.

Броят на телефонните измами обаче е само едната страна на монетата. Другата, по-важната, е разкриваемостта. Тук вече може да се каже, че наистина "почти няма". Най-актуалната статистика на МВР сочи, че за периода януари-юни 2019 г. са регистрирани 419 телефонни измами. Разкритите са 91. Или – полицията успява да открие по-малко от ¼. Ситуацията с разкриваемостта е по-добра от същия период на миналата година, когато измамите са общо 588, а в 71 от случаите полицията е стигнала до извършителите им, но все пак остава твърде ниска.

[div class='center_orange']ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Може да се каже, че статистиката наистина регистрира краткотраен спад в броя на телефонните измами след арестите през април. Този ефект обаче изобщо не е достатъчен, за да се каже, че тези престъпления са почти изчезнали.

Изказването на Иван Гешев е по-скоро невярно и твърденията му се опровергават от статистиката на МВР.[class='center_orange' div]

[class='center_orange' div]

mediapool.bg